Какво е фелтинг?

Какво е плъстене (felting, filzen)?

Плъстенето е най-старият начин за правене на тъкани, за който не трябват нито инструменти, нито оборудване.

За изработването на плъстени изделия е нужно вълната да бъде пухкава и непресукана. В днешно време се стремим да получим възможно по-финна и мека тъкан. За целта е добре вълната да бъде мериносова и с тънък косъм. Такава е вълната на някой породи овце отглеждани в Австралия, Нова Зенландия.

Познати са две основни техники за работа с вълна:

 • Сух филц (иглонабиване)

  Иглонабиването (сух филц) е техника, при която с помощта на изпрана, почистена и разчепкана вълна, игла за иглонабиване и подложка се изработват различни неща. Същността на техниката е оформяне на фигури чрез степване на вълната с помощта на специална игла. Дори съединяването на степани фигурки и отделни елементи се прави с помощта на иглата.

 • Мокър филц, Плъстене

  Плъстенето (мокър филц) е техника , на обработка на вълната с течност. Течността за по-добро степване се приготвя от сапунена вода. Изисква дълго пресоване (поне по 100 пъти в дадена посока), може да се прави с ръце, като се пресова, докато се достигне желания резултат. Същността на техниката е оформяне на фигури чрез степване на мократа вълна с ръце.

 • Нуно фелтинг

  Нуно-фелтинг (nuno felting) е техника на плъстене на вълната с тъкан.

  Вълната и тъканта стават едно цяло в процеса на сплъстяване с вода и сапун и образуват една нова материя, която е издръжлива, гъвкава, топла и лека като вятъра. Резултатът от съчетаните с много умения и фантазия багрена вълна и тъкани е винаги уникален като произведение на изкуството.

Плъстените изделия са и много лесни за поддръжка. Те се правят чрез пране,като не се използват никакви други свързващи или слепващи материали – следователно могат да се перат и гладят.